Leven met kanker

 

Vanaf het moment dat de diagnose wordt uitgesproken, is niets meer hetzelfde. De relatie met de partner verandert in de meeste gevallen. Zo zal de partner al snel de verzorgende rol aannemen om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. De partner wordt vaak belast met het op de hoogte houden van familie en vrienden, waar het gaat om de toestand van de patiënt. Een moeilijke rol voor de partner, die zelf waarschijnlijk ook vol emoties en onzekerheid over de toekomst zit.

kanker

Om deze moeilijke periode samen goed door te komen is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Zo weet men immers van elkaar hoe een ieder in het proces staan en wat een ieder nodig heeft Kanker heeft men immers samen. Voor de patiënt en diens partner verandert er een hele hoop. De vanzelfsprekendheid van een zorgeloze toekomst is er niet meer. Door goed oog voor elkaars behoeften te blijven houden kunnen partners het samen beter volhouden.

Grip op eigen leven

Leven met de ziekte kanker stelt de patiënt en de naasten voor een hoop uitdagingen. De controle over het leven moet in handen van een deskundige arts worden gelegd. Dit is niet te vermijden, de arts is immers de aangewezen persoon om de juiste behandelingen aan te dragen. Toch is het wel mogelijk de grip op het leven deels in handen houden. Maak kenbaar wat de angsten en onzekerheden zijn en vraag de arts het hemd van het lijf. Het gaat immers om het eigen leven en de eigen toekomst.

 diagnose

 De patiënt hoeft niet klakkeloos het advies van de arts op te volgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een second opinion aan te vragen, om er verzekerd van te zijn dat de diagnose die gesteld is, ook echt de juiste is. Blijkt dat inderdaad het geval te zijn, dan kan de patiënt samen met de partner of naasten gaan nadenken of hij alle behandelingen wel wil ondergaan. Iedere behandeling heeft immers ook bijwerkingen. De keuze om een behandeling al dan niet te ondergaan, is afhankelijk van het gewenste resultaat. Wordt de patiënt een behandeling aangeboden die het leven zonder meer zal redden, dan is de keuze sneller gemaakt en zal de patiënt de behandeling waarschijnlijk direct accepteren. Is er echter sprake van een levensverlengende behandeling, dan is het raadzaam met partner en familie te rade te gaan wat de meerwaarde is van de behandeling. Kwaliteit van leven tegenover kwantiteit van leven. Een belangrijke afweging die het beste gemaakt kan worden met de directe omgeving van de patiënt.