Gezond eten

en drinken

 

Invloed van eten en drinken op kanker

Een gezond eetpatroon kan voorkomen dat je bepaalde vormen van kanker ontwikkelt. Door te zorgen dat je dagelijks voldoende groente, fruit en vezels tot je neemt, draag je bij aan het optimaal functioneren van je lichaam. Voorkom dat je iets eet wat aangebrand is en zorg dat je de inname van rood vlees en vleeswaren beperkt.

gedond eten en drink

Het is aangetoond dat het eten van grote hoeveelheden rauw vlees, de ontwikkeling van bepaalde kankersoorten stimuleert. Door zoveel mogelijk vers eten te bereiden, voorkom je dat je teveel slechte toevoegingen binnenkrijgt. Ook het matigen van alcohol en het drinken van gezonde dranken als thee, water en in beperkte mate koffie, kan bijdragen aan het in stand houden van je gezondheid.

Overgewicht beperken door eetpatroon

Onderzoek heeft aangetoond dat het langdurig hebben van overgewicht, een verhoogd risico geeft, op de ontwikkeling van diverse kankersoorten. Vooral de toevoeging van suiker maakt, dat het risico op kanker toeneemt. Als langdurig teveel suiker wordt ingenomen, zal dat in de meeste gevallen tot een dusdanige toename van het lichaamsgewicht leiden, dat er snel sprake zal zijn van overgewicht. Door te zorgen voor een gezond BMI (Body Mass Index) kan een hoop leed worden voorkomen. Het toepassen van de schijf van vijf is een goed uitgangspunt, om de gezondheid in goede conditie te houden.

De schijf van vijf

Om het lichaam dagelijks te voorzien van alle benodigde bouwstoffen is de schijf van vijf in het leven geroepen. Bij de schijf van vijf wordt geadviseerd, op dagelijkse basis voldoende binnen te krijgen van:

✻ groente en fruit

✻ vetten

✻ peulvruchten, noten, zuivel, ei en vis

✻ aardappelen, brood en graanproducten

✻ dranken

 fruit
vet
noten
brood
water

Een juiste verdeling van de bovenstaande vijf onderdelen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Over het algemeen kan worden gesteld dat voor vetten een beperkte inname wordt geadviseerd. Alcohol dient ook met mate te worden gedronken en voor de inname van het overige vocht geldt over het algemeen dat deze zonder vorm van suiker of suikervervangers wordt geadviseerd.

gezondheid