Hoe brengt kanker mensen samen

 

De diagnose kanker

Als de arts de woorden “u heeft kanker” uitspreekt, hakt die diagnose er vaak in als donderslag bij heldere hemel. Die 3 kleine woorden hebben grote gevolgen. Vaak zijn de patiënt en diens partner in shock als ze het te horen krijgen. Alle informatie die de arts daarna noemt over behandelingen en levensverwachting, zullen naar alle waarschijnlijkheid niet eens meer gehoord worden. Steun van familie en vrienden is dan ook onmisbaar als iemand zo’n vernietigende boodschap moet incasseren.

diagnose

Na de diagnose

In vrijwel elke situatie waarbij iemand de diagnose kanker krijgt, wordt een behandeling aangeboden in de vorm van chemotherapie of bestraling met het doel de tumor(en) te laten krimpen of verdere groei te stoppen of vertragen. Veelal volgt later nog een ingrijpende operatie. Dit kan een patiënt, die het hele traject moet ondergaan niet alleen. De diagnose omvat zoveel meer dan alleen het ziek zijn, er komt veel angst en onzekerheid bij kijken. Om die reden is het zo ontzettend belangrijk dat men het gevoel krijgt, gesteund en begeleid te worden. Als iemand een partner heeft, dan is dat vaak degene die het meest voor de patiënt zal klaarstaan.

 Hoe fijn en vertrouwd dat ook is, toch is het ook fijn als er een groter netwerk rondom de patiënt wordt opgebouwd om de taken zo te kunnen verdelen. Iemand die juist net iets minder betrokken is dan de partner, kan vaak met een wat nuchtere blik, tips en aandacht geven. De behandelingen zijn vaak niet eenvoudig. Het is heel belangrijk om alle onzekerheid en angsten bespreekbaar te maken, om zo weer wat ruimte te krijgen voor alle facetten die de behandelingen met zich meebrengen. Dit zal de patiënt helpen om het hele traject te kunnen volhouden.

Netwerk uitbreiden

Door aan familie, vrienden en bekenden kenbaar te maken, dat iemand ernstig ziek is en daarmee hulp nodig heeft, zullen bekenden zich vaak eerder geroepen voelen om hulp aan te bieden. Zo kan de partner van de patiënt ook even ontzien worden en kan een bekende de rit naar het ziekenhuis eens voor zijn of haar rekening nemen. Dit maakt dat ook de patiënt zijn hart ook even bij een ander dan de partner kan luchten, zonder hierbij rekening met de partner te hoeven houden.